Warsztaty Kiszenia - 8 kwietnia br.
Pierwsze takie warsztaty w Gminny Ośrodku Kultury w Zawoni!
Spotkanie poświęcone sztuce siania fermentu- dowiesz się z czym to jeść i jak; poznasz tajniki staropolskiej kuchni; własnoręcznie przygotujesz swoje kiszone zestawy pod czujnym okiem prowadzącej; spędzisz wyjątkowe późne popołudnie; wymienisz się kulinarnymi doświadczeniami.
Czeka nas kiszenie:
-warzyw i owoców tradycyjną zalewą solankową (ogrom możliwości do wykorzystania);
-surówki z marchewki na ostro
-zakwasu z buraka z dodatkami/ zakwasu na barszcz czerwony
-mąki i przypraw na żur/barszcz biały.
Na miejscu będzie można skosztować pokiszonych warzyw i owoców oraz dań wcześniej przez nas sporządzonych. Na spotkanie przynosimy dobre humory i moc energii pozytywnej, resztę materiałów my zapewniamy. Zabierz ze sobą słoiki (wielkość max litr) oraz koszyk/torbę na zabranie własnoręcznie poczynionych szklanych domków!
Prowadząca warsztaty Izabela Marta Rasala Klinika Słoika gwarantuje- dzielenie się swoją wiedzą praktyczną (ponad 40 lat), warzywa ze sprawdzonych źródeł; pogotowie hot-line po warsztatowe (zawsze możesz zadzwonić i pytać, podjechać ze szklanym domkiem by zobaczyć, co się dzieje); dobra zabawę, doborowe towarzystwo i masę podpowiedzi, porad!
Rezerwuj ten czas- to dobry czas, by zacząć przygodę z sianiem fermentu!
Ilość miejsc ograniczona, obowiązują zapisy 71 312 81 18, koszt warsztatów 95 zł/os.